social media vc dunamis2

Scheidsrechters

Bij Dunamis moet elk team minimaal 3 scheidsrechters leveren. Zo kunnen we de wedstrijden over voldoende scheidsrechters verdelen, en hoeft ieder wat minder vaak te fluiten. Als een team promotieklasse speelt, dan moet 1 van deze scheidsrechters een official zijn (verplichting vanuit de bond). Een scheidsrechter wordt gezien als afgevaardigde namens een team als de scheidsrechter meetraint of competitie speelt in het team of trainer/coach is van het desbetreffende team.

Alle seniorenteams worden ingedeeld om te tellen en te fluiten. Omdat het voorkomt dat niet alle teams tegelijk thuis spelen, moeten teams soms op dagen tellen/fluiten dat zij zelf geen wedstrijd hebben. Bij het maken van het tel- en fluitschema wordt het “tellen en fluiten op vrije zaterdagen” zo eerlijk mogelijk onder de teams verdeeld. Dit is natuurlijk afhankelijk van de speelschema’s.

Van een team worden leden met een juiste scheidsrechterslicentie ingedeeld. Dat kan betekenen dat van één team steeds eenzelfde speler is ingedeeld omdat het team te weinig bevoegde scheidsrechters heeft. Het is dan aan het team om ervoor te zorgen dat zo snel mogelijk meer spelers een (hogere) licentie halen.

Scheidsrechter worden?
Je kunt redelijk eenvoudig een licentie behalen voor 3e klasse- en jeugdwedstrijden. Dit kan via een on-line spelregeltoets. 
Je kunt direct starten met oefenen en de toets maken. Het is handig om je bondsnummer bij de hand te hebben, zodat je licentie direct bij de Nevobo kan worden geregistreerd.

Wil je liever 2e klasse en hoger fluiten? Dan volg je een cursus die bestaat uit een zelfstudie deel en een praktijk deel (fluiten van wedstrijden onder begeleiding). Daarna leg je een "proeve van bekwaamheid" af. Een beoordelaar (van onze vereniging) bekijkt tijdens een wedstrijd of je goed fluit, en hij bepaalt dan of je geslaagd bent. Voor meer informatie kun je terecht bij het Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Voor dames 1 geldt dat zij externe scheidsrechters toegewezen krijgen, omdat zij promotieklasse spelen. Wij hoeven voor hen enkel de tellers te regelen.